Porii dilatati:cauze,remedii si preventie

Ce sunt porii dilatati?

Porii dilatati sunt o problema cu care se confrunta foarte multe persoane, atat femei, cat si barbati. Nu este o conditie medicala ce pune probleme de sanatate, insa aspectul este deranjant. De fapt, cine nu si-ar dori un ten “de portelan”, neted si uniform? Astazi vedem ce sunt porii dilatati, de ce apar si daca pot fi tratati.

Reprezinta deschiderea foliculului pilosebaceu la suprafata pielii, acesta fiind canalul prin care se elimina sebumul, produsul de secretie al glandelor sebacee.

De la inceput, vreau sa precizez ca nu exista vreun tratament care sa schimbe pentru totdeauna dimensiunile porilor. Sunt metode prin care pot fi micsorati, iar dimensiunea lor sa fie ulterior tinuta sub control prin repetarea tratamentelor si o rutina corecta de ingrijire acasa.Ne-am obisnuit sa vedem,pe retelele de socializare imagini fara urma de imperfectiune,despre care credem,nu de putine ori,ca reflecta realitatea .

Porii dilatati: cauze

Factorul genetic: persoanele care au porii mari pot “sa dea vina”si  pe bagajul lor genetic, in aceleasi familii intalnindu-se frecvent mai multe persoane cu aceeasi problema.

Excesul secretiei de sebum: porii dilatati sunt o problema comuna tuturor persoanelor cu ten seboreic. Excesul de sebum care stagneaza in canalul sebaceu duce, in timp, la marirea porilor. Daca excesul de sebum se insoteste si de un exces de celule moarte, canalul sebaceu va fi obturat si vor aparea comedoanele. Acestea vor dilata suplimentar porii si, in plus, sebumul oxidat fiind de culoare neagra, va atrage atentia asupra acestor pori.

Varsta: pe masura ce imbatranim, pielea isi pierde fermitatea si elasticitatea. Astfel, porii, nemaiavand suportul necesar, nu vor mai putea sa se contracte si sa isi micsoreze dimensiunile. Nici chiar daca sunt foarte curati.

Fotoimbatranirea: o cauza tot mai frecventa si greu de tratat de aparitie a porilor dilatati. Este inca o consecinta nefericita a expunerii excesive la soare.

Ce putem face pentru a diminua porii dilatati

Dupa cum am mai spus, este necesara o ingrijire regulata si de durata care are 2 directii:

  • ingrijiri zilnice la domiciliu
  • ingrijirile profesionale la cabinetul de cosmetica

Ce trebuie sa facem acasa?

  • Demachiere constiincioasa de doua ori pe zi, dimineata si seara. Demachierea are si rol de curatare al excesului de sebum si al celulelor moarte. Tenul trebuie curatat chiar daca nu am purtat machiaj in ziua respectiva.
  • Cremele de hidratare trebuie sa fie adaptate tipului de ten si sa fie non-comedogenice sau, in cazul tenului gras si acneic, oil free.
  • Exfoliere o data sau de doua ori pe saptamana, dar atentie, exfoliere blanda fara a irita pielea. Altfel, inflamatia locala va mari suplimentar porii. Pentru exfoliere acasa, le recomand pacientelor peelinguri enzimatice sau solutii blande de acizi de fructe. Pentru acasa, se evita produsele abrazive (gomaj) care exfoliaza prin actiune mecanica. Daca sunt folosite prea des sau prea insistent, acestea vor determina aparitia inflamatiei locale.
  • Folosirea cremei cu SPF care trebuie sa fie tot non-comedogenica. Se aplica la orice iesire din casa pentru a impiedica aparitia fotoimbatranirii cutanate.
  • Foarte eficiente sunt si cremele cu retinol sau retinoizi, atat pentru persoanele cu ten gras/acneic, cat si pentru persoanele mature al caror tegument si-a pierdut tonusul si elasticitatea. Va recomand produsele de la The Ordinary sau varianta de la REVOX care se gaseste si in magazinele DM, sunt minunate in combaterea tuturor problemelor pielii si la un buget friendly.

Rutina ten seboreic,pori mariti :

Dimineata:

1. Curatarea porilor cu Balsamul de curatare cu squalene

2.Hidratare cu apa termala Synergy Therm

3. Reducerea sebumului cu Niacinamida 10%+zinc 1% The Ordinary

4. Aplicarea cremei cu protectie solara SPF 50 Altruist sau Synergy(ambele sunt minunate,nu lasa pelicula grasa in urma folosirii)

Seara:

1. Indepartarea machiajului cu Balsamul de curatare cu squalene

2. Curatarea porilor cu apa micelara

3. Hidratare cu apa termala Synergy Therm

4. Aplicare de acid Azelaic 10% The Ordinary

5. Aplicare crema hidratanta cu acid hyaluronic  sau ser The Ordinary

 

  • Sa va feriti sa folositi apa foarte calda pe fataAlte recomandari:
    • De 2 ori pe saptamana se aplica masca cu acid salicilic Ordinary, pe tenul uscat, se clateste cu apa calduta dupa 10 minute.
    • Odata pe saptamana se poate folosi solutia exfolianta cu AHA 30% si BHA 2%, Ordinary pe tenul uscat,se clateste cu apa calduta dupa 10 minute.
    • Nu folositi in aceeasi zi masca cu acid salicilic si solutia exfolianta cu AHA si BHA

    Observatii referitoare la utilizarea produselor The Ordinary:

    1. Retinoizii se folosesc seara si neaparat trebuie folosita o crema de protectie solara,SPF minim 30. De asemenea nu se folosesc mai multe tipuri de produse care contin retinoizi concomitent.Se aplica inaintea cremelor sau uleiurilor.

    2. Vitamina C se utilizeaza de asemenea seara,dupa care se aplica o crema cu SPF. Spre deosebire de retinoizi aceasta se poate folosi si peste zi,insa neaparat necesita protectie solara. Nu se foloseste in aceesi zi cu niacinamide sau acizi,si nu se aplica in jurul ochilor!

    3. Majoritatea acizilor se recomanda sa fie folositi seara,dupa curatarea tenului,insa acidul salicilic si mandelic pot fi folositi si dimineata.Tenul trebuie sa fie uscat in prealabil.De asemenea se foloseste crema cu protectie solara.Nu se aplica in jurul ochilor! Nu se folosesc 2 acizi diferiti in aceesi zi sau in combinatie cu seruri pe baza de peptide.

    4. Serurile antioxidante pot fi folosite dimineata si seara,exceptie facand acidul alpha lipoic. Se aplica inaintea cremelor sau uleiurilor.

    5. Moleculele precum Niacinamida sau Caffeina pot fi folosite atata dimineata cat si seara,pe tenul umed,inainte de aplicarea cremelor sau uleiurilor.

    6. Serurile pe baza de acid hialuronic se utilizeaza intotdeauna pe tenul umed,se poate folosi o apa termala,precum cea de la Synergi Therm,dupa care se aplica crema hidratanta.

    7. Retinoizii se contraindica femeilor gravide sau care alapteaza.Produsele din categoria The Ordinary care se poate folosi in aceasta perioada este serul Buffet ,Vitamina C si Acidul Hialuronic.

    8. Majoritatea serururilor si cremelor de la The Ordinary necesita dupa aplicarea, folosirea cremelor cu SPF,minim 30+.

    9. Se incepe de la concentrațiile cele mai mici, introduse o dată pe săptămână, apoi se trece la concentrații mai mari in cazul retinoizilor,acizilor si a produselor pe baza de vitamina C.

    10. Acizii se folosesc intotdeauna pe tenul uscat,acidul hialuronic pe tenul umed.

Ce proceduri poti se pot efectua la noi in salon pentru a scapa de pori dilatati?

In ceea ce priveste tratamentele profesionale care pot controla aceasta problema, ele sunt multiple, se pot face combinatii intre aceste tratamente. Schema de tratament trebuie stabilita de catre cosmetician in urma unei consultatii.

Ca ingrijire de baza si tratament de intretinere, extrem de important este tratamentul cosmetic lunar. Curatarea porilor, hidratarea, exfolierea prin microdermabraziune, precum si stimularea sintezei de colagen pot fi realizate in cursul unui tratament facial de calitate si pot, in timp, sa diminueze considerabil dimensiunea porilor.

Peelingul chimic contribuie major la micsorarea porilor prin exfolierea tegumentului, curatarea in profunzime, stimularea sintezei de colagen si elastina.

Microneedling-ul este o metoda minunata pentru obtinerea unui ten neted, datorita exfolierii, cresterii cantitatii de colagen in piele, dar si prin penetrarea substantelor de mezoterapie personalizate.

Daca avem de-a face cu un ten matur care, prin pierderea elasticitatii a ajuns sa aiba si porii dilatati, orice procedura de biorevitalizare sau de skin tightening care va determina cresterea tonusului cutanat va duce si la micsorarea porilor.(ULTRA V)

Va astept cu drag la salon Divine pentru o consultatie si o schema de tratament pentru tratarea problemelor tenului tau.

Sonia Oprea

 

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter

Abonați-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi informații actualizate, știri, informații sau promoții.
Verified by ExactMetrics